Zašto je trčanje dobro za poslovnu karijeru?

Čovjek je iznimno kompleksno biće. Naš pogled na svijet, naš karakter, naši stavovi i odluke koje donosimo, sve je to rezultat utjecaja brojnih aktivnosti i situacija kojima smo izloženi u životu. Zaista, nekad je jako teško povući oštru liniju i razgraničiti gdje smo što naučili. Ponekad se za određeni potez na poslu odlučimo zbog neke situacije koju smo doživjeli doma, a ponekad obiteljske razmirice uspješno riješimo zahvaljujući poznavanju određenih poslovnih strategija.

Upravo zato, naši hobiji, odnosno sve ono što radimo nakon i prije posla kako bi se opustili i smirili, mogu biti ključni pokretač za našu poslovnu karijeru. Ne moramo hobije držati izvan posla, već ih moramo pustiti da u određenim trenucima postanu važan dio našeg posla.

Dokaz za to pružio je i Kelvyn Steggles, jedan od najpoznatijih svjetskih konzultanata i aktivni zaljubljenik u trčanje, koji je detektirao 6 ključnih poveznica između poslovne karijere i trčanja.

1. Samodisciplina

- iako nekad ne želite trčati i topli krevet izgleda puno primamljivije, upravo zbog  sebe i osobnog razvoja morate nastaviti ono što se započeli. Ako odustanete zbog lijenosti ili neke male prepreke, nikad nećete uspjeti ostvariti ono što želite.

2. Držanje dogovorenog plana

- svatko od nas ima drukčiji način rješavanja zadataka. Neki sve od sebe daju u „prvih 100 metara“ te se nakon toga ispušu, dok se neki spremaju za duži period rješavanja zadataka, pa tako i pripremaju svoj posao. Nekad je u poslu presudno biti dobar sprinter, ali nekad morate znati i trčati maraton. Sve ovisi o tome kakav ste plan dogovorili.

3. Pametno korištenje vremena

- zbog brojnih poslovnih i privatnih obveza, ponekad je teško pronaći vrijeme za trčanje. Stoga je nužno pametno iskoristiti svaki slobodni trenutak.

4. Fokusiranost prema cilju

- svakom trkaču u jednom trenutku na stazi dođe da odustane. Čini mu se da je preteško, da mu ritam nije dobar, a rezultati napornog treninga nikako da se isplate. Upravo u takvim trenucima ključna je fokusiranost prema cilju i odlučnost da se do tog cilja dođe. Pobjednici su uvijek oni koji ne odustanu. Borite se za svoj cilj.

5. Promišljanje i prilagodljivost

- nije svaka staza za svakog trkača, niti svaka poslovna strategija za svaki problem. Promislite o onome što je pred vama i prilagodite se tome što vas čeka.

6. Jasnije donošenje odluka

- kroz trčanje, u tišini, misli se nekako najbolje pročiste i omoguće čovjeku da neki poslovni problem sagleda iz to tada nemogućeg kuta. Prepustite se tišini trčanja.

Kada ovako analiziramo trčanje, shvatimo da je ono puno više od hobija i da kroz njega ne jačamo samo svoje tijelo, već i svoj duh. A upravo je naš duh ono što nas definira i po čemu smo prepoznati u društvu. Gradeći svoj duh, gradimo i svoju okolinu, a samim time i poslovnu kraijeru. Jednostavno, počnite trčati – iznenadit ćete se gdje će vas to dovesti.