Run, Forrest, Run

Gore navedeni naslov jedan je od najznačajnijih i najpopularnijih citata svjetske kinematografije. Njegova jednostavnost i specifičan motivirajući učinak koji ima na pojedinca, za posljedicu imaju da parafraze ovog citata svakodnevno čujemo gdje god se okrenuli. Velika većina vas gotovo sigurno zna pozadinu tog citata i o čemu se tu radi, ali ako slučajno postoje osobe koje nisu gledale film i ovaj usklik im je nepoznat, objasnit ćemo u čemu se tu radi.

Snaga odluke

Riječ je o američkoj tragikomediji Forrest Gump iz 1994. godine za kojeg je Tom Hanks osvojio svog drugog Oscara. Film prati životnu priču Forresta Gumpa, mentalno limitirane, ali iznimno snažne osobe koja je, gotovo nesvjesno, bila sudionik i ključni pokretač mnogih povijesnih događaja prošlog stoljeća. Cijeli film odiše jednom jednostavnošću i odlučnošću koja u sebi krije sposobnost činjenja monumentalnih djela.

Tako u jednom dijelu filma Forrest ističe kako mu je jednog dana samo došlo da trči. Nije bilo nekog posebnog povoda, nekog posebnog razloga, samo je želio što više trčati. Prvo mu je bio cilj dođi do kraja poljskog puta, pa nakon toga do kraja kvarta, poslije je kvart prerastao u grad, gradu u okrug, okrug u saveznu državu i na kraju, iz jednog jedinog impulsa i povoda, Forrest je pretrčao čitave Sjedinjene Američke Države.

Ne čekajte – krenite!

Nevjerojatna je moć jedne odluke, jednog impulsa duše! Krećući iz te jednostavnosti, iz čiste, nevine i pomalo nepromišljene želje da trči, Forrest je oko sebe okupio velik broj ljudi, masu poklonika koji su ga slijepo slijedili, uključujući medije, sponzore, investitore i ulagače. Ni iz čega, samo iz čiste želje i njene ekspresne realizacije, Forrest je trčanjem uspio promijeniti svijest ljudi.

Možemo li iz ovog filmskog, pomalo umjetničkog primjera izvući pouke za ponekad kruti, surovi i pomno uređeni poslovni svijet? Je li dovoljan jedna odluka, samo jedan zarazni impuls da promjeni poslovanje vaše tvrtke i učini vas vidljivijim na poslovnom tržištu? Naravno da je!

Tajna leži u odluci za promjenom, a trčanje je najbolji primjer odluke za promjenom. Pokrećemo se iz stanja letargije, uspavanosti i dokoličarenja te prelazimo u stanje odlučnosti, aktivnosti i promjene. U fantastičnom istraživanju američkog Nacionalnog Pokreta za Trčanje pod nazivom „What If Everybody Ran?“ istaknuto je kako jedna mala odluka, kao što je trčanje pola sata tjedno, može promijeniti ekonomsku, gospodarsku i socijalnu sliku nacije.

I mala gruda dovoljna je za lavinu

Primjerice, samo SAD bi na zdravstvene usluge koje su posljedica nedovoljne fizičke aktivnosti uštedio oko 143 milijarde dolara, dok bi BDP SAD-a porastao za 47 milijardi dolara. Ako je tako samo u SAD-u, zamislite što se sve može dogoditi na globalnoj razini.

Osim toga, trčanje je odlično za mentalno i psihičko zdravlje, čini nas produktivnijima i sretnijima te prevenira bolesti i ubrzava rad mozga. Kada se sve ove prednosti multipliciraju i prošire na velik broj ljudi, jasno je kakva lavina može nastati iz jedne male grude odluke.

Rad se uvijek isplati

Na kraju, budući da smo govorili o filmovima, nepošteno bi bilo izostaviti i Leonarda DiCaprija, nedavnog dobitnika Oscara koji nam može biti najbolji primjer kako se rad ipak isplati. Godinama je bio blizu, ali nikako da prijeđe i tu zadnju stepenicu, da napokon osvoji nagradu. Međutim, on nije odustao, borio se, trudio i na kraju, trud se isplatio.

Zato, ne odustajte, radite na sebi, i koliko god se činilo beznadno, vjerujete – rezultati će doći.