Trčanje je zvonka radost

Dok trčimo, uvijek nešto slušamo. Bilo zvuk i ritam svojih udisaja i izdisaja, bilo zvukove prirode ili prometa, bilo zvuk svojih tenisica koje odlučno udaraju po asfaltu, šljunku ili travi, bilo glazbu koja nam daje ritam i podiže motivaciju. Kako god bilo, u trčanju nas uvijek okružuju zvukovi.

Uz glazbu smo brži i snažniji...

Sve to što čujemo oko sebe dok trčimo ili vježbamo može igrati važnu ulogu u našoj motivaciji. Upravo zato, brojni profesionalni sportaši obožavaju slušati glazbu dok vježbaju. Michael Phelps, čovjek koji je na OI u Pekingu osvojio rekordnih 8 zlatnih medalja u plivanju, kao važnu osobu zaslužnu za takav uspjeh istaknuo je repera Lil’ Wayna. Etiopljanin Haile Gebrselassie, jedan od najtrofejnijih maratonaca u povijesti, više puta je u svojim intervjuima naglasio kako mu glazba puno pomaže u trčanju dajući ritam njegovim koracima. Mnogi boksači u ring ulaze uz pratnju glasne glazbe koja im pomaže da budu što fokusiraniji, ali i da zastraše svog protivnika, dok se brojni nogometaši, posebice prije važnih utakmica, ne odvajaju od svojih slušalica.

…A istraživanja to dokazuju

Da glazba zaista pomaže u bržem i kvalitetnijem trčanju, odnosno kretanju, dokazuju brojna istraživanja. Jedno koje je to među prvima uspjelo dokazati je istraživanje iz davne 1911. godine. Naime, na jednoj biciklističkoj utrci u New Yorku istraživači su mjerili tko će brže voziti – biciklisti kojima je kraj staze svirao bend ili oni kod kojih je vladala tišina. Na kraju, rezultati su pokazali da su biciklisti koji su vozili uz pratnju glazbe bili brži u prosjeku čak 17 sekundi nego oni koji su vozili bez glazbe.

Pjesme nas pokreću i nose

Svi trkači imaju iskustvo u kojem ih je prava pjesma potaknula da izdrže još malo. Pravi stih u pjesmi, udarac na bubnju ili solaža na gitari dovoljna je da izvuče i posljednji atom energije i da se ta posljednja dionica istrči brže nego ikad prije. Glazba nas smiruje i opušta, daje ritam našim koracima i usmjerava naše disanje. Ako se sami ne možete natjerati na fizičku aktivnost, možda će to uspjeti vaša glazba.

Zato – slušalice u uši, tenisice na noge, i nakon toga - samo nebo je granica.